Sabtu, 14 Ogos 2010

Sup Tulang

Di bulan Ramadhan ni.....suri rumah mesti tercari-cari menu utk berbuka puasa.....tambahan lagi kalau ada anak2 kita yg baru belajar berpuasa.Macam2lah ragam mereka.....nak berbuka dgn juadah itu dan ini.....Anak2 saya pula...tak kisah sgt dengan menu berbuka...asalkan ada sup.Tak kisahlah sup ikan ke, ayam ke..atau sup sayur.....yang penting sajian mrk mesti ada sup....hari ni saya lampirkan sup tulang...juga kegemaran anak2 .....



Bahan-bahan

1 kg tulang
2 s/b minyak makan
3 s/b rempah sup/kurma [bancuh dgn air sikit]
4 biji kentang [belah 4]
1 batang carrot [potong kecil]
1 pokok daun sup dan daun bawang [hiriskan]
1 batang serai [ketuk]
2 biji tomato [belah 4]
garam
bawang goreng
air secukupnya
bahan tumbuk
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sm halia
1 s/k lada hitam

bahan rempah tumis
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buak pelaga
Cara
1. Tulang dipotongkan kecil. Basuh dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk dan rempah tumis.
3. Masukkan rempah sup/kurma, tulang, serai dan kacau rata.
4. Rebuskan sehingga daging di ulang betul-betul lembut.
5. Masukkan kentang, carrot, air dan garam. Biarkan mendideh.
6. Biarkan reneh sehingga kentang dan carrot lembut.
7. Tutup api dan masukkan tomato.
8. Masukkan dalam mangkuk hidangan dan taburkan bawang goreng dan daun sup & daun bawang. 


Tiada ulasan:

Catat Ulasan