500 gm tepung gandum cap sauh
2 biji telur
air secukupnya - biar pekat sikit baru menjadi
sedikit garam
Gaul sebati semua bahan di atas dan tapis. Biarkan beberapa ketika untuk mendapat hasil yang lebih sedap.
ROTI JALA / RENJIS / KIRAI
Bahan-Bahan
400g tepung gandum
3 biji telur
1/2 cawan susu cair
Air putih - secukupnya mengikut kepekatan yang anda inginkan
1 s/teh garam
2 s/mkn gula
Sedikit pewarna kuning
Minyak makan - secukupnya
3 helai daun pandan - buat berus minyak makan di kuali
Cara Menyediakannya:
Bancuh semua bahan di dalam mangkuk besar.
Gaul hingga rata lalu masukkan adunan ke dalam blender, kisar seketika dan tapis.
Panaskan kuali, griskan dengan sedikit minyak makan dengan simpulan ikatan daun pandan.
Kemudian di kirai di kuali yang leper.
Setelah bahagiannya masak angkat.
Setiap dua keping roti jala yang sudah masak di lipat menjadi bentuk tiga segi atau digulung sahaja.
Buatlah begitu hingga adunan habis.
Roti kirai sedap di makan bersama gulai daging atau ayam dan salad timun.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan