Sabtu, 14 Ogos 2010

Nasi Ulam / Kerabu Utara



nih resepi nasi ulam utara..
mmg sedap dimakan...tp nk wat nyer... huhuuuuu.....
agak payah + renyah...sapa yg kenal ulam2 tuh... ok lah..
bleh blajar resepi nih..

skrg nk cr nasik nih pon tnggu musim pose laa..
byk org jual kat bazar..belah utara laa...;))

kalo xmusim.. alamat kne wat sndrik laa...

Bahan-Bahan:
600 gm nasi yang telah disejukkan
1 keping ikan tenggiri masin - isi (di bakar kering)
1 s/b udang kering [gorengkan tanpa minyak]

40 gm bawang merah
3 helai daun mengkudu
1 tangkai daun selom
1 tangkai daun kesum
1 helai daun kunyit
3 helai daun kaduk
5 helai daun pegaga
5 helai daun ulam raja
3 helai daun sekentut
1 batang serai
1 sudu besar kerisik [ditumbuk halus]
1 sudu teh serbuk lada


Cara:
1. Bersihkan daun-daun, gulungkan daun2 tuh sekali dan hiris halus seperti bunga rampai.
2. Bakar ikan kering dan tumbuk. Tumbuk udang kering.
3. Mayang bawang merah halus-halus.
4. Ambil nasi yang sejuk. Jika ada yang berketul, pecahkan.
5. Gaul nasi dengan daun-daun, serai, serbuk lada, ikan kering, udang kering, kerisik dan bawang.
6. Gaul rata-rata supaya ulam tidak melekat. Jika rasa kurang masin bolehlah taburkan garam.

Tambahan:
Ulam-ulam boleh ditambah jenisnya. Lebih banyak lebih sedap.
untuk lauknyer.. sgt sedap dimakan dgn masak asam pedas keladi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan