Jumaat, 13 Ogos 2010

Puding Lapis Cendol






Bahan-bahan A: 
1 1/2 cawan tepung gandum 
2 s/b tepung beras 
2 s/b tepung jagung 
1/2 cawan gula 
3 cawan santan 
1 s/k garam 

1/2 cawan air gula merah [larutkan 1/2 cawan air panas + 4 s/b gula merah] 

1 cawan cendul 
1/2 cawan air 

Cara: 
1. Gaulkan semua bahan A dan tapiskan. 
2. Bahagikan adunan pada 2 bahagian. 
3. Masukkan air gula merah dalam 1 bahagian adunan dan biarkan warna asal/putih dalam 1 bahagian lagi. 
4. Tambahkan cendul dan 1/2 cawan air dalam adunan putih supaya kecairan nya sama dengan adunan gula merah tadi.. 
5. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang yg akan digunakan. 
6. Bahagikan setiap adunan sama banyak. Jadikan gula merah 2 bekas dan adunan cendul juga 2 bekas. 
7. Masukkan 1 bekas bahagian adunan cendul dan kukus selama 5 minit. 
8. Lapiskan 1 bekas bahagian adunan gula merah dan kukus semula selama 5 minit. 
9. Lapiskan lagi dengan 1 bekas bahagian adunan cendul dan kukus lagi 5 minit. 
10. Lapiskan lagi dengan 1 bekas adunan gula merah dan kukuskan semula selama 10 minit.. 
11. Sejukkan dan potong untuk dihidangkan. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan