Rabu, 11 Ogos 2010

Biskut Samperit


Biskut ni dah jadi seperti biskut tradisi kita...setiap kali syawal menjelang....biskut ni pasti ada di setiap rumah.Mungkin kerana cara penyediaannya yang mudah dan bentuknya yang berbunga cantik menjadi kegemaran suri rumahtangga.Di sini..saya catatkan resepi untuk biskut ini....cuba buat ye ..mana tahu mungkin suami dan anak2 anda menggemarinya.......

Biskut samperit


BISKUT SEMPERIT
Yarnbutik


Bahan-bahannya: 
3 biji telur 
2 biji telur - diambil putih telur 
250 gm tepung gandum 
350 gm mentega 
250 gm tepung jagung 
450 gm gula halus 
1 sudu besar tepung kastardSedikit susu pekat,vanilla dan serbuk penaik 

Bahan hiasan: 
Ikut cita rasa anda: ceri merah atau hijau 

Cara membuatnya: 
Tepung jagung dan tepung gandum di gaul bersama. 
Pukul telur dan gula hingga kembang. 
Kemudian putar pula mentega sampai berkrim. 
Masukkan tepung bersama susu pekat, vanila, serbuk penaik dan telur yang telah dipukul tadi. 
Gaul dan uli hingga menjadi doh yang lembut. 
Gunakan acuan biskut semperit untuk menekan doh menjadi bentuk bunga ke dalam loyang pembakar. Hias dengan ceri. Bakar pada suhu 150 Celcius selama 20 minit.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan