Isnin, 9 Ogos 2010

Gulai Batang Pisanggggg......kegemaran nihhh.....

Haahahaha.....pernah tak makan gulai batang pisang.......yg sebenarnya umbut batang pisang.....sedap nihh....nak tahu resepinya......baca yaa.....

Bahan-bahannya 

1 kg daging (lembu/kambing) di potong kecil2

umbut pisang (dari 2 btg pokok pisang) di potong pendek2
dibuang tali temalinya. basuh ..digaul dgn sedikit serbuk kunyit.
**seeloknya guna pisang batu(nipah) atau pisang wak atau pisang emas...**


6 cawan santan

garam secukup rasa

persediaan rempah (campurkan semuanya)

2 peket serbuk rempah kari daging
3 sudu besar kerisik
1 1/2 inci belacan yg ditumbuk halus
2 batang serai dihiris dan ditumbuk halus
sedikit lengkuas dihiris dan ditumbuk halus
2 cawan air
5 ulas bawang merah ditumbuk halus
1 sudu besar air asam jawa

bahan tumis,

5 ulas bawang merah di hiris halus
3 ulas bawang putih dihiris halus
3 inci halis dihiris halus
3 tangkai daun kari
1 batang kecil kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum cengkih
3 biji buah pelaga

4 sudu besar minyak utk menumis

cara membuatnya

1- panaskan minyak....tumis bahan tumis hingga wangi

2- masukkan bancuhan rempah tadi...masak hingga wangi

3- masukkan daging...reneh hingga daging empuk

4- masukkan umbut pisang....kacau sebati...umbut pisang bila dimasak akan
mengeluarkan air sidikit...jadi rmasak hingga kuahnya agak kering dan umbut pisang
layu barulah masukkan santan....biarkan mendidih beberapa minit ...
5- masukkan garam secukup rasa....bila nampak pecah minyak tutup api dan boleh la dihidangkan.
hati -hati ya...bukan semua batang pisang boleh digunakan.....sbb ada juga yg rasanya kelat/pahit.. 




Tiada ulasan:

Catat Ulasan